maandag 20 mei 2013

Kamp 44



Openlucht tentoonstelling Kamp 44, 10 mei '13 in Putte.  Hulsbergstraat 4, 2580 Putte (bij Mechelen)
Its a cold windy day, but the compani was good.

Enkele foto's van Kamp 44



http://www.kamp44.be/


Klik op de foto's om te vergroten


















 Voor Sam







 Harley-Davidson WLA 750 Liberator.

 look at that face :)
 Sam heeft haar parkeerplaats ook gevonde (de bezem)










Marijke


 Brandweer
 Sam












 Duitse Me-109 of een messerschmitt 109

 V1



 Kakske doen




 Ik en de Kurt


 Marijke, Sam en Kurt


Mijn hijr weeral in de wijr



 De kurt gaat vertrekken met zijn bakfietsken se


 Nen echten


Kamp '44 :
"Reeds in 1940 werd door de Duitsers een telling gehouden van alle klokken in kerken en kapellen van bezet België. Dit onder het mom van 'algemene inventarisatie'. De echte reden was om - in geval van nood - de klokken snel te kunnen opeisen en omsmelten voor hun oorlogsindustrie.
Einde 1942, begin 1943 brachten de geallieerde bombardementen de eerste schade toe aan het Duitse Rijk en kort daarna startten de Duitsers de inbeslagname van klokken in de bezette gebieden.
Al snel maakten de Putse verzetstrijders plannen om de klokken te verbergen voor de Duitsers. Maar voorlopig bleef het bij plannen, want zonder het juiste materiaal was er geen beginnen aan: de kleinste klok woog 750 kg en de grooste bijna 1 ton!
In de nacht van 10 op 11 september 1943 kwam het Putse verzet in actie en slaagde erin de klokken naar beneden te brengen en te verstoppen. Toen de Duitsers de volgende dag langskwamen voor inbeslagname van de klokken, bleken er enkel nog wat kraaien in de kerktoren.
Er volgde meteen een grootscheepse zoektocht, maar de klokken waren spoorloos. Echter verschillende verzetsleden werden opgepakt en afgevoerd naar concentratiekampen. Zij betaalden een zware tol voor hun moedige actie..."





http://www.youtube.com/watch?v=vJZS4wZR8dM

1 opmerking: